Het huis

Waarom een huis voor respijtzorg ?

 • Le jardin avec sa balançoire
 • Dessin d'enfant
 • Salle de bain équipée
 • Dessin d'enfant

Van bij het horen van de diagnose van een ernstige aandoening heeft de ziekte van een kind een zware impact op zijn omgeving, zijn familie en naasten. Dit zowel op psychologisch als lichamelijk, sociaal en spiritueel vlak. Zowel voor de ouders als voor het kind begint een waar gevecht. De ziekte vergt een totale inzet, vaak zowel overdag als 's nachts, en soms het hele leven van het kind. Deze situatie treft het leven als koppel en het leven van de hele familie, en meer specifiek het leven van broers en zussen.

De kracht van al deze families ontroert ons, maar wij zijn er ons ook van bewust dat een 'pauze' hen op sommige momenten veel deugd zou doen.

Villa Indigo werd opgericht om al deze families de kans te bieden om een moment van respijt in te lassen, om gedurende enkele dagen op adem en tot rust te komen. Een moment waarop ze even aan zichzelf denken en in een ander tempo leven, of ook iets meer tijd kunnen investeren in de rest van het gezin.

Het hele team van Villa Indigo is blij deze momenten te kunnen aanbieden aan de ouders en tegelijkertijd met warmte en liefde voor hun zieke kind te kunnen zorgen. Deze dienst is het hele jaar door beschikbaar en we kunnen elk kind 32 dagen per jaar opvangen.

Voor wie ?

 • Wij vangen kinderen van 0 tot 18 jaar op
 • Begeleiding van de kinderen
 • Kinderen
 • Een huis,voor wie ?

Villa Indigo biedt ernstig zieke kinderen die regelmatige medische verzorging nodig hebben residentieel verblijf aan. Momenteel worden veel van deze kinderen vaak gehospitaliseerd wegens een gebrek aan tussenstructuur tussen het ziekenhuis en thuis.

Wij vangen kinderen van 0 tot 18 jaar op, en occasioneel ook hun ouders, volgens twee formules:

gepland respijt en niet gepland respijt.

Gepland respijt

Bij een eerste aanvraag worden zowel de familie als het kind uitgenodigd voor een bezoek aan het Huis, om kennis te maken met de filosofie en de werking van het Huis. Ze ontmoeten ook de kinderarts en de zorgcoördinatrice die inlichtingen zullen inwinnen over de pathologie, de verzorging en de leefgewoonten van het kind.

De aanvraag van de familie wordt geanalyseerd tijdens een interdisciplinaire vergadering, en vanaf dan kan een vooropvang van 24 uur gepland worden. Tijdens de vooropvang kan het kind het huis ontdekken en krijgt het team de gelegenheid om het kind te leren kennen, om optimaal te kunnen tegemoetkomen aan zijn behoeften.

Niet gepland respijt

In een crisissituatie (ouders met gezondheidsproblemen, ongevallen, overlijden van het zieke kind) zal het kind net zo lang worden opgevangen tot er een oplossing is gevonden voor de situatie. Er kan een appartement ter beschikking worden gesteld van de naaste familie.

MODALITEITEN

Villa Indigo wordt gesubsidieerd door het Brussel Hoofdstedelijk Gewest en geniet eveneens van een conventie met het RIZIV die de criteria bepaalt i.v.m. de opvang van de kinderen. Om de kinderen in de beste omstandigheden te kunnen opvangen, is een eerste ontmoeting vereist met onze pediater, Dr.Dupont, en onze zorgcoördinator, Jordaan Pollet. Na deze kennismaking kunnen we u de mogelijkheden voor een verblijf meedelen. De kosten van een verblijf worden grotendeels gedragen door de mutualiteit. Enkel het remgeld is ten laste van de ouders.

BERICHT AAN DE OUDERS: u kunt het logboek downloaden waarin u alle nuttige informatie vindt om het verblijf van uw kind voor te bereiden.

Villa Indigo, een leefruimte

 • slaapkamers
 • Tekening
 • De keuken
 • Tekening

Wij zijn echt trots u onze villa te kunnen voorstellen: een echt huis waar het kind ontvangen wordt als een gast en niet als een patiënt. Terwijl het kind kwaliteitsvolle medische zorgen toegediend krijgt, kan het leven in zijn tempo, afhankelijk van zijn mogelijkheden en zijn emoties van het moment.

Villa Indigo kan maximum 10 kinderen tegelijkertijd opvangen. Er zijn dus 10 individuele, ruime slaapkamers op de gelijkvloerse verdieping, telkens met douche en aangepast toilet.

Voor kinderen die liever een bad nemen, zijn er 2 badkamers beschikbaar, waarvan één volledig uitgerust is voor kinderen met verminderde mobiliteit. Daar kunnen de kinderen genieten van een bubbelbad met lichteffecten, terwijl ze luisteren naar hun favoriete muziek!

De eetzaal is het kloppende hart van de Villa, met zicht op de keuken en in het verlengde de veranda die rechtstreeks toegang verleent tot de tuin.

In de tuin kan het ritme van de seizoenen gevolgd worden en kan iedereen genieten van de natuur. Dit is ook een uitgelezen plaats om te spelen, met een schommel in de vorm van een vogelnestje waarin alle kinderen kunnen plaatsnemen. Dit is tevens een ontdekkingsplaats dankzij de kleine moestuin, de bloemen en de insecten. Daarnaast ook een ontspanningsplaats waar u de wind en de zon kunt voelen, kunt spelen met sneeuw en kunt luisteren naar de vogels.

Voor activiteiten aangepast aan de wensen en de mogelijkheden van het kind beschikken we over een lokaal voor creatieve activiteiten, een speelruimte, een bibliotheek met tv-hoek en een jacuzzi !

Voor momenten van rust en ontspanning is er een snoezelruimte die bij nagenoeg iedereen enorm in de smaak valt, om nog maar te zwijgen van de massageruimte.

Villa Indigo beschikt over 2 kleine appartementen met een kitchenette en een terras die in bepaalde omstandigheden ter beschikking kunnen worden gesteld van de ouders.

Geschiedenis van Villa Indigo

 • De tuin met een schommel
 • Tekening
 • badkamers beschikbaar
 • Tekening

Het idee voor een huis voor respijtzorg vloeide voort uit de ervaring van een pediatrisch verpleegkundige die rechtstreeks in contact stond met de families. Sonja Develter maakt deel uit van het ‘liaison team’ dat thuisbegeleiding biedt aan kinderen die palliatieve zorgen nodig hebben. In 2000 kon ze dankzij de steun van een stichting een internationaal onderzoek voeren en een bezoek brengen aan huizen voor respijtzorg in verschillende landen. Na dit onderzoek werd aan de politieke wereld een project voorgesteld dat werd gesteund door professoren en artsen.

Zo werd het project voor een Huis voor Respijtzorg van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in juni 2005 goedgekeurd, na een unanieme beslissing van de Brusselse volksvertegenwoordigers, die zich enorm bekommeren om de problematiek van ernstig zieke kinderen en hun familie.

Dit bicommunautaire gewestelijke project werd initieel gesteund door Minister Benoît Cerexhe en Minister Guy Vanhengel, bevoegd inzake volksgezondheid voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.--> Sinds de nieuwe legislatuur (2014-2019) hebben de nieuwe bevoegde Ministers, Didier Gosuin en Guy Vanhengel, de fakkel overgenomen en wordt dit dossier nog even enthousiast beheerd. Dit innovatieve project komt tegemoet aan de noden van een duizendtal kinderen in België die lijden aan ziekten met een prognose onder voorbehoud.

De bouw van het huis werd integraal gefinancierd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Villa Indigo werd gebouwd op het grondgebied van de gemeente Evere, die ons het terrein ter beschikking stelde.

Het Huis voor Respijtzorg werd ingehuldigd in januari 2011, en in maart 2011 konden we onze deuren openen voor de kinderen.

Het team

 • het team

Ons multidisciplinaire team bestaat uit een twintigtal professionals, vrijwilligers en stagiairs. De professionals werken nauw samen en wisselen informatie, vaardigheden en ervaring uit om de kwaliteit van de begeleiding van de kinderen en hun familie steeds te verbeteren.

Een trio staat in voor het beheer – de algemene directie, de medische directie en de zorgcoördinatie:
Dorothée Pereira, directie
Sophie Dupont, kinderarts
Jordaan Pollet, Zorgcoördinator

Een team van pediatrisch verpleegkundigen verzekert de aanwezigheid 24 uur op 24 om de dagelijkse zorgen toe te dienen aan het kind. Ze verlenen kwaliteitsvolle zorgen, en hebben bovendien oog voor de behoeften en het welzijn van elke gast. Geen witte jassen hier! Hier is het gewoon zoals thuis! Hafsa Daby, Claire Grignard, Carine Pauwels, Catherine Renard, Rachael Cajaljal, Joanne Hallez, Anne-Sophie Beelen, Anthony melardy, Jean de Dieu Nzabirinda, Maïté Ingelbrecht, Stéphanie Verbanis.

Kinderverzorgsters delen het leven van de kinderen door deel te nemen aan de dagelijkse taken. Zowel 's nachts als overdag staan ze de verpleegkundigen bij om de nodige zorgen toe te dienen bij het opstaan, het slapengaan, de maaltijden, het wassen. Ze nemen ook deel aan de animaties. Yolanda Nicloux, Stéphanie Alloncius, Alexandra Gordillo, Magali Heris, Fatima Ghazouani.

Une équipe d'infirmières pédiatriques

In de week zijn er psychologen aanwezig. Ze luisteren naar de kinderen die dit wensen, alsook naar de ouders. Ze staan in verbinding met de andere plaatsen die de kinderen bezoeken (scholen, instellingen, ...) en ze zijn ook verantwoordelijk voor het team van vrijwilligers. Aglaë de Favereau de Jeneret.

Een team van animatoren dat 7 dagen op 7 aanwezig is. Ze bieden activiteiten aan afgestemd op de verlangens, noden en vaardigheden van elk kind. Ze nemen ook deel aan het dagelijkse leven in het huis. Aurélie Van Oorschot, Martine Delrée, Fiona Pellizaro, Sandy Vanhemelryck.

In de week is er een secretaresse aanwezig die instaat voor het onthaal en voor de administratieve taken van het huis.

Een verantwoordelijke voor de inzameling van fondsen, Catherine Vandenberghe, heeft ons team versterkt om ons te helpen bij de ontwikkeling van ons project.

We hebben twee kokkins die de maaltijden bereiden en daarbij rekening houden met het specifieke dieet van elk kind. Ze stellen alles in het werk om de smaakpapillen te verwennen. Ze zorgen er ook voor dat het huis er netjes bij ligt. Jessica Maligno, Najlâa Sotany, Amal Oualhadj.

Een heel team van enthousiaste vrijwilligers zet zich in voor dit mooie menselijke avontuur! De meeste vrijwilligers komen voornamelijk om de kinderen gezelschap te houden en te begeleiden bij diverse activiteiten. Anderen komen in specifiekere gevallen een handje toesteken om verbeteringswerken uit te voeren (schilderwerken, grote lenteschoonmaak, ...) of om te helpen bij de organisatie van een evenement (opendeurdag, ... ).

Het team wordt regelmatig versterkt door stagiairs van scholen voor verpleegkunde, verpleeghulp, opvoedkunde, animatie in de zorgsector, kinderverzorging enz.

Villa Indigo staat onder leiding van een pluralistische, onafhankelijke en vrijwillige raad van bestuur. Dankzij de complementariteit van de leden is het mogelijk om op weldoordachte wijze te beslissen over de oriëntatie van ons project. De raad van bestuur verleent permanente en essentiële ondersteuning aan de directie en het team.

Leden :
Prof. Marie-Cécile Nassogne, Voorzitster
Dr. Danielle Hasaert, Vice-voorzitster
Dr Christine Fonteyne
Dr. Christine Devalcke
Prof. Christiane Vermeylen
Maître Henry Hachez
Charles-Emmanuel Van Hecke
Raphaël Pieters
Hadwig De Corte
Dominique Bouckeneare
Marine Salou
Mathilde Coëffe
Nathalie Andersson

Actualiteit

Geplaatst op 07/06/2019

Verder lezen
Geplaatst op 15/02/2019

20km door Brussel met Villa Indigo

Zoals elk jaar, sinds 5 jaar intussen, zal Villa Indigo opnieuw deelnemen aan de 20 km van Brussel. Sluit u aan bij ons dynamisch en gemotiveerd team en steun onze vereniging. Laat ons samen deze mooie sportieve uitdaging aangaan!

Verder lezen
Geplaatst op 30/11/2018

Verder lezen

Om u een betere ervaring te bieden maken we op onze website gebruik van cookies. Om verder te surfen moet u akkoord gaan met ons Cookiebeleid

Ik ben akkoord

Informatie van de cookies

Onze website maakt gebruik van instrumenten, zoals cookies, om uw ervaring te analyseren en te verbeteren. U kunt zich uitschijven voor het volgende:

Statistieken

We gebruiken instrumenten, zoals Google Analytics, om het webverkeer te volgen en de doeltreffendheid van onze website te controleren.

Essentieel

Cookies noodzakelijk voor essentiële diensten en functionaliteiten, zoals het contactformulier. Zonder deze cookies kan deze website niet correct functioneren en kunnen wij u geen diensten aanbieden. Het is niet mogelijk deze cookies uit te schakelen.

Deze parameters worden gedurende 24 uur bewaard

Vind onze voorwaarden in de volgende documenten:

Cookie policy

Privacy policy