Het huis

Waarom een huis voor respijtzorg?

 • De tuin met een schommel
 • Tekening
 • badkamers beschikbaar
 • Tekening

Van bij het horen van de diagnose van een ernstige aandoening heeft de ziekte van een kind een zware impact op zijn omgeving, zijn familie en naasten. Dit zowel op psychologisch als lichamelijk, sociaal en spiritueel vlak. Zowel voor de ouders als voor het kind begint een waar gevecht. De ziekte vergt een totale inzet, vaak zowel overdag als 's nachts, en soms het hele leven van het kind. Deze situatie treft het leven als koppel en het leven van de hele familie, en meer specifiek het leven van broers en zussen.

De kracht van al deze families ontroert ons, maar wij zijn er ons ook van bewust dat een 'pauze' hen op sommige momenten veel deugd zou doen.

Villa Indigo werd opgericht om al deze families de kans te bieden om een moment van respijt in te lassen, om gedurende enkele dagen op adem en tot rust te komen. Een moment waarop ze even aan zichzelf denken en in een ander tempo leven, of ook iets meer tijd kunnen investeren in de rest van het gezin.

Het hele team van Villa Indigo is blij deze momenten te kunnen aanbieden aan de ouders en tegelijkertijd met warmte en liefde voor hun zieke kind te kunnen zorgen. Deze dienst is het hele jaar door beschikbaar en we kunnen elk kind 32 dagen per jaar opvangen.

Voor wie?

 • Wij vangen kinderen van 0 tot 18 jaar op
 • Begeleiding van de kinderen
 • Kinderen
 • Een huis,voor wie?

Villa Indigo biedt ernstig zieke kinderen die regelmatige medische verzorging nodig hebben residentieel verblijf aan. Momenteel worden veel van deze kinderen vaak gehospitaliseerd wegens een gebrek aan tussenstructuur tussen het ziekenhuis en thuis.

Wij vangen kinderen van 0 tot 18 jaar op, en occasioneel ook hun ouders, volgens twee formules:

gepland respijt en niet gepland respijt.

Gepland respijt

Bij een eerste aanvraag worden zowel de familie als het kind uitgenodigd voor een bezoek aan het Huis, om kennis te maken met de filosofie en de werking van het Huis. Ze ontmoeten ook de kinderarts en de zorgcoördinatrice die inlichtingen zullen inwinnen over de pathologie, de verzorging en de leefgewoonten van het kind.

De aanvraag van de familie wordt geanalyseerd tijdens een interdisciplinaire vergadering, en vanaf dan kan een vooropvang van 24 uur gepland worden. Tijdens de vooropvang kan het kind het huis ontdekken en krijgt het team de gelegenheid om het kind te leren kennen, om optimaal te kunnen tegemoetkomen aan zijn behoeften.

Niet gepland respijt

In een crisissituatie (ouders met gezondheidsproblemen, ongevallen, overlijden van het zieke kind) zal het kind net zo lang worden opgevangen tot er een oplossing is gevonden voor de situatie. Er kan een appartement ter beschikking worden gesteld van de naaste familie.

MODALITEITEN

Villa Indigo wordt gesubsidieerd door het Brussel Hoofdstedelijk Gewest en geniet eveneens van een conventie met het RIZIV die de criteria bepaalt i.v.m. de opvang van de kinderen. Om de kinderen in de beste omstandigheden te kunnen opvangen, is een eerste ontmoeting vereist met onze pediater, Dr. Largent, en onze zorgcoördinator, Anne-Catherine Dubois. Na deze kennismaking kunnen we u de mogelijkheden voor een verblijf meedelen. De kosten van een verblijf worden grotendeels gedragen door de mutualiteit. Enkel het remgeld is ten laste van de ouders.

BERICHT AAN DE OUDERS: u kunt het logboek downloaden waarin u alle nuttige informatie vindt om het verblijf van uw kind voor te bereiden.

Villa Indigo, een leefruimte

 • slaapkamers
 • Tekening
 • De keuken
 • Tekening

Wij zijn echt trots u onze villa te kunnen voorstellen: een echt huis waar het kind ontvangen wordt als een gast en niet als een patiënt. Terwijl het kind kwaliteitsvolle medische zorgen toegediend krijgt, kan het leven in zijn tempo, afhankelijk van zijn mogelijkheden en zijn emoties van het moment.

Villa Indigo kan maximum 10 kinderen tegelijkertijd opvangen. Er zijn dus 10 individuele, ruime slaapkamers op de gelijkvloerse verdieping, telkens met douche en aangepast toilet.

Voor kinderen die liever een bad nemen, zijn er 2 badkamers beschikbaar, waarvan één volledig uitgerust is voor kinderen met verminderde mobiliteit. Daar kunnen de kinderen genieten van een bubbelbad met lichteffecten, terwijl ze luisteren naar hun favoriete muziek!

De eetzaal is het kloppende hart van de Villa, met zicht op de keuken en in het verlengde de veranda die rechtstreeks toegang verleent tot de tuin.

In de tuin kan het ritme van de seizoenen gevolgd worden en kan iedereen genieten van de natuur. Dit is ook een uitgelezen plaats om te spelen, met een schommel in de vorm van een vogelnestje waarin alle kinderen kunnen plaatsnemen. Dit is tevens een ontdekkingsplaats dankzij de kleine moestuin, de bloemen en de insecten. Daarnaast ook een ontspanningsplaats waar u de wind en de zon kunt voelen, kunt spelen met sneeuw en kunt luisteren naar de vogels.

Voor activiteiten aangepast aan de wensen en de mogelijkheden van het kind beschikken we over een lokaal voor creatieve activiteiten, een speelruimte, een bibliotheek met tv-hoek en een jacuzzi!

Voor momenten van rust en ontspanning is er een snoezelruimte die bij nagenoeg iedereen enorm in de smaak valt, om nog maar te zwijgen van de massageruimte.

Villa Indigo beschikt over 2 kleine appartementen met een kitchenette en een terras die in bepaalde omstandigheden ter beschikking kunnen worden gesteld van de ouders.

Video : Villa Indigo, een leefruimte

Geschiedenis van Villa Indigo

 • De tuin met een schommel
 • Tekening
 • badkamers beschikbaar
 • Tekening

Het idee voor een huis voor respijtzorg vloeide voort uit de ervaring van een pediatrisch verpleegkundige die rechtstreeks in contact stond met de families. Sonja Develter maakt deel uit van het ‘liaison team’ dat thuisbegeleiding biedt aan kinderen die palliatieve zorgen nodig hebben. In 2000 kon ze dankzij de steun van een stichting een internationaal onderzoek voeren en een bezoek brengen aan huizen voor respijtzorg in verschillende landen. Na dit onderzoek werd aan de politieke wereld een project voorgesteld dat werd gesteund door professoren en artsen.

Zo werd het project voor een Huis voor Respijtzorg van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in juni 2005 goedgekeurd, na een unanieme beslissing van de Brusselse volksvertegenwoordigers, die zich enorm bekommeren om de problematiek van ernstig zieke kinderen en hun familie.

Dit bicommunautaire gewestelijke project werd initieel gesteund door Minister Benoît Cerexhe en Minister Guy Vanhengel, bevoegd inzake volksgezondheid voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sinds de nieuwe legislatuur (2014-2019) hebben de nieuwe bevoegde Ministers, Didier Gosuin en Guy Vanhengel, de fakkel overgenomen en wordt dit dossier nog even enthousiast beheerd. Dit innovatieve project komt tegemoet aan de noden van een duizendtal kinderen in België die lijden aan ziekten met een prognose onder voorbehoud.

De bouw van het huis werd integraal gefinancierd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Villa Indigo werd gebouwd op het grondgebied van de gemeente Evere, die ons het terrein ter beschikking stelde.

Het Huis voor Respijtzorg werd ingehuldigd in januari 2011, en in maart 2011 konden we onze deuren openen voor de kinderen.

Actualiteit

Geplaatst op 25/04/2017

Verder lezen
Geplaatst op 27/01/2017

Verder lezen
Geplaatst op 04/11/2016

Act for Kids

Verder lezen